Febră de toamnă – maţe de laptop

IMG_20130917_215836
Radiatorul fusese desprafuit cu două zile înainte… Oare?

A venit vremea rece. E toamnă, 10-20 de grade afară. 20-25 în casă. Credeţi ca în laptopuri o fi mai răcoare decât astă vară? Temperaturi de 40-60 C sunt obişnuite. Chiar un pic mai jos, pentru laptopurile noi sau cele care au trecut pe la mine să le fac o revizie. Altele… pot ajunge la 90-100 C.

Aşa începe povestea. Aseară mi-a venit un laptop în service, un HP Pavilion DV7, o uzină multimedia cu display de 17,3”, cu dual-core şi GeForce groaznic de cald, un 9800GT. Proprietarul, bun prieten mi l-a adus să-i dau de cap unei erori de disc, apărută imediat după ce-a fost cu laptopul la curăţat de praf. Ah, şi să-i scot două şuruburi care-i străpunseseră carcasa, înfipte de acelaşi amator care-i curăţase praful cu 2-3 zile înainte. Prima constatare, era de domeniul evidenţei. Tot laptopul era fierbinte. Cu testerul pe el, au ieşit 90 C cu un maxim de 102 C. L-am oprit imediat şi l-am desfăcut. După oarecare chin si surprize – două-trei şuruburi înfipte în găuri necorespunzătoare, alte două-trei rupte-n floare de şurubelniţe necorespunzătoare, dar cu duşmănie înfipte la loc (cele super-late şi finuţe de la tastatură), am reuşit să desfac efectiv laptopul. Pentru cine ştie modelul, e evident ca trebuie să-l desfaci în întregime ca să ajungi la radiator şi ventilator.

IMG_20130917_215824
Mă gândeam că trebuie schimbată pasta termică, nu scoasă pâsla…

Ce am găsit, pâsla de praf de pe radiator şi de la gura ventilatorului, arată clar – vezi foto – ca intervenţia amatorului a fost de calitate absolut dubioasă. Mai mult, încercarea de a desface radiatorul de pe procesor a lăsat termal-padurile fracturate fără randament în transfer termic, vechi şi coapte. Nu le-am mai pozat pentru ca era inutil. Sincer, lucrurile făcute în halul acesta duc la dezastre.

Hardul a înregistrat în diagnosticul SMART o temperatură de 84 C, care probabil a dus la deteriorarea suprafeţei magnetice. Funcţionarea continuă la peste 90 C a procesoarelor, cipului grafic şi pe rând a tuturor componentelor din zonă, ar fi dus la deteriorarea contactelor, dezlipirea progresiva a acestora şi defectarea iremediabilă a laptopului în mai puţin de o lună. Asta la un laptop cu configuraţie business, care a costat peste 2000 euro iniţial.

În concluzie, insist asupra unor aspecte:

1. Laptopurile trebuie revizuite periodic, la cel mult un an;

2. Nu daţi echipamentele pe mâna amatorilor, chiar dacă aparent ştiu să instaleze Windows. Iar dacă n-au nici şurubelniţele potrivite, luaţi-vă jucăriile şi plecaţi.

3. Nu evitaţi profesioniştii sub motiv că cer mai mult. Dacă vă duceţi la amatori întâi, la urmă ajungeţi tot la profesionişti unde va costă şi reparaţia celor cauzate de „amatori”, asta dacă nu ajungeţi direct la magazin.

În povestea de faţă, la costul „desprăfuirii” duble, s-a adăugat şi costul hard disk-ului defectat. Evident placa de bază a scăpat la limită.