Final Frontier III, ce punem la cale

FF-250 (1)Astăzi mă voi mărgini la a reproduce editorialul Gazetei SF, cu îndemnul de a o citi și de a participa la Final Frontier 2013! Norii s-au plictisit și au lăsat soarele singur pe cer!

 

În 23-24 martie va avea loc Final Frontier 2013, despre care am anunțat deja pe larg. În particular, Gazeta SF este partener media al Final Frontier, iar subsemnatul vă ofer cele două puncte din program la care m-am gândit, după cum urmează:

Sâmbătă, 23 martie, ora 13:30: Cum convingem cititorii? o discuție despre apropierea între scriitori, editori și cititori. Moderator: Eugen Lenghel. Invitați: Ana Nicolau, Evelina Bidea, Mihai Dan Pavelescu, Cătălin Badea Gheracostea

E binecunoscută problema tirajelor reduse in ce privește SF-ul din centrul și estul Europei, cu precădere în România. Aceasta a fost discutată la Eurocon 2011 şi Eurocon 2012. Nu s-au discutat soluţiile de revenire din aceasta criză temporară, pentru că nimeni nu o vrea permanentizată.

Se spune că sunt puţini cititori şi că există o problematică a deprinderii cititului în familie, școală şi universităţi. Deşi această caracteristică a fost analizată statistic şi tendinţa e cam aceeaşi şi în Statele Unite unde industria cărţii nu pare a stagna, cel puţin dacă se ia în calcul şi cartea electronică.

Sunt voci destul de informate care susțin că publicul cititor „profesionist” din România ar fi cam de un milion de persoane. Ceea ce e destul de mult și confirmat de unele aspecte ale vânzărilor în categoria cărții de aventuri.

Cum reuşim să extragem din aceste date o soluţie viabilă pentru SF-ul românesc?

Prin prospectarea unor scriitori care să scrie pentru public, nu pentru „curriculum”? Prin mediatizarea mai puternică a scriitorilor prezenţi? Prin contracte care să motiveze scriitorii agreați de public să scoată două-trei cărţi pe an, satisfăcând setea „colecţionarului” care vrea continuarea poveştii?

Discuţia porneşte cu premiza că exista soluţii, nu neapărat cele expuse mai sus, pentru problema dată, astfel ca scriitorii buni să poată ajunge la public, iar publicul să răspundă printr-o cerere semnificativă pentru cărţile acestor autori.

 

Duminică, 24 martie, ora 13:00: Creative writing în SF&F, metode de succes. Moderator Eugen Lenghel. Invitați: Florin Pîtea, Cătălin Badea-Gheracostea, Emanuel Grigoraș

Pornind de la articolul lui Florin Pîtea, “Metode și capcane în literatura SF” dorim dezvoltarea temelor expuse, pentru a oferi amatorilor, cititori și în primul rând scriitori, metode de a utiliza izvorul magic al imaginației, fără a fi nevoiți să recurgă la reluări de teme  îndelung masticate.

Demersul urmărit este o completare a celui oferit în discuția definită mai sus, prin faptul de a se constitui în tentativă practică de inițiere a unui nucleu de tinere talente care să poată forța limitele tirajelor în tentativa de reconciliere cu publicul cititor măcar în ce privește aspectul calitativ al scriiturii.

 

Nu voi dezvolta mai mult în acest material aspecte legate de cele două puncte din programul interesant al Final Frontier, sperând că vom avea suficient material pentru a reveni asupra acestor probleme ulterior.

Deocamdată, vă invităm sa vizitați târgul de carte SF&F Final Frontier 2013, în zilele de 23-24 martie, București, Strada Doamnei nr. 9.

P.S. Deși astrele au stabilit venirea certă a primăverii, deși unele plante se încăpățânează să ne arate că totuși se poate înflori și înmuguri și fără soare, numărul acesta al Gazetei este în ton cu vremea, sumbră, întunecată și destul de horror. Un pic de glaciațiune pare a veni din nord și din acest multiplu de 13. Drept pentru care nu veți găsi proze semnate de mine în această ediție, ca să spargem modelul și să păstrăm o duzină rezonabilă. Sper. Oricum nu se recomandă cititul după miezul nopții. Sperăm să vă placă!

 

În atenția cititorului: personajele, faptele sau ideile prezentate mai sus sunt pur ficționale și chiar neverosimile. Orice asemănare cu realitatea este cu totul accidentală și nedorită. Cititorul este responsabil pentru propria sa interpretare a ficţiunii, identificare sau extrapolare a realității.