Science Fiction Festival, Râșnov 2013, concluzii (5)

IMG_20130720_200635Am făcut tot felul de divagaţii pe teme filosofice, pe ici pe acolo practice, iar Ştefan Ghidoveanu a expus cu lux de imagini jurnalul de bord al Festivalului. Acum simt nevoia de a face un scurt rezumat şi de a enunţa concluziile acestei manifestări. Orice completare este binevenită.
Am pornit la drum oarecum nesiguri, mai ales datorită conştientizării faptului că este unul din cei mai grei ani din ultima perioadă. Comparativ, 2008-2009 au fost ani de belşug. Deşi agricultura merge bine sau mai degrabă pentru ca agricultura merge foarte bine. Deci finanţările mici, modeste, nu s-au realizat în măsura aşteptărilor şi nici audienţa nu a fost atât de numeroasă pe cât am proiectat anul trecut.
Ce am vrut de la festival? Să ne simţim bine. Ne-am propus teme relativ uşor de atins, familiare majorităţii, câteva discursuri în care fie s-au prezentat lucrări plastice, tehnici de lucru, noutăţi sau eseuri. Şi filme. O parte din filme comentate, în încercarea de a mai prinde un fan, doi din publicul spectator, altele necomentate, ca să se poată bucura şi stimatul comentator de relaxarea oferită de festival. În rest mult timp lăsat la dispoziţia participanţilor, pentru a schimba idei şi amintiri, poveşti şi alte impresii. Am pus accentul pe divertisment, pe varietate, pe relaxare în aer de munte. În principiu, o vacanţă activă cu accente Science Fiction. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Ce nu s-a dorit şi nu s-a întâmplat? Nu ne-am propus să discutăm problemele sefeului românesc. Nu ne-am propus să găsim soluţii la aceste probleme. Nu ne-am propus ca festivalul să înlocuiască sau să includă Romconul sau Atlantykronul. Poate această detaşare de spiritul concurenţial şi combativ, de stresul dezbaterii unor probleme aparent fără soluţie, a permis ca întregul festival să se desfăşoare fără luări de poziţie, conflicte sau alte neajunsuri de acest gen. Ne-am înţeles tacit ca subiectele fierbinţi să fie trecute sub tăcere, şi aproape în fiecare moment când a fost necesar, cei care au fost la festival s-au purtat ca o echipă bine rodată. Inclusiv la mutat mobilierul prin grădină sau la „proiectarea” şi „realizarea” grătarului festiv. Mai ales „implementarea” rezultatului a fost excepţională.
Concluzia personală? A fost cea mai bună vacanţă din ultimii ani şi nu m-am plictisit nici-o clipă. Televizorul a stat mai mult stins şi laptopul mi-a folosit doar în ultima zi, la schimbul de poze. Nu am reuşit să vorbesc atât de mult cât aş fi vrut cu toţi, de aceea la anul vom mări durata festivalului. Cine crede că am fost cu toţii la fiecare din filmele proiectate se înşeală. Fiecare din noi şi-a făcut programul propriu cu deplină libertate. Fiecare din noi a plecat de acolo cu amintiri excepţionale. Şi chiar îi rog pe cei care am fost acolo să spună măcar două cuvinte despre asta.
Deja mi-e dor de voi şi îmi doresc să ne revedem peste un an, mult mai mulţi decât am fost!