Science Fiction Festival, Râșnov 2013, povestea (2)

rosenau (1)V-am rămas dator cu o mulţime de răspunsuri pentru întrebări, deşi nespuse dar suficient de pătrunzătoare. Cred că mulţi dintre voi aşteaptă o justificare pentru acest festival. N-am justificare, n-am motive anume pentru asta ci doar un impuls de moment. Un impuls pe care cu greu l-aş putea coafa sub forma de „intuiţie” sau „inspiraţie” sau „necesitatea unui loc al nostru”.

Mi-a venit o întrebare în minte, am scăpat porumbelul si mai marii au spus da. Asta e surpriza plăcută! Primăria Râşnovului a mers de la început alături de noi. Mai mult, ne-au lăsat să ne facem de cap, să stabilim programul exact cum am vrut, fără să intervină aproape deloc, în primul rând pentru că era un program decent, bine structurat. Singura intervenţie a constat în adăugarea filmelor de duminică, ceea ce nu ne-a deranjat cu nimic.

Aveam nevoie de Festival? Aveam nevoie ca această manifestare sa fie în centrul ţării? Cu sinceritate sunt convins că da. Aveam nevoie de un loc în care toţi să ne simţim egali, invitaţi şi nu gazde, fără orgolii, resentimente sau mânie, sub zidurile unei cetăţi mai vechi decât sefeul autohton. În acelaşi timp, Râşnov e un loc curat, departe de tumultul zgomotos al civilizaţiei, locul unde civilizaţia se opreşte efectiv la gardul din spatele curţii lăsând loc sălbăticiei. Contrastele de acest gen, aerul curat, apa de izvor, oamenii frumoşi şi ospitalieri, ne fac să ne gândim mai intens la ceea ce suntem şi la rostul nostru pe pământ.

Ne-am ţinut de program? Da, cu o singură excepţie, datorată în primul rând naturii. Plafonul gros de nori a împiedicat observaţiile astronomice. Dar ne-a permis un dialog cu atât mai intens cu astronomul invitat. Timpul nu a fost deloc pierdut, fiecare minut drămuit. Fiecare din participanţi avea ceva de spus şi a găsit un auditoriu avid. Surprinzător, dar în acelaşi timp natural, pentru oameni care se cunoşteau dar nu mai vorbiseră de ani întregi.

Şi în definitiv pentru asta este Festivalul de la Râşnov! Pentru a permite pasionaţilor de SF profesionişti sau amatori de a se strânge la un loc, de a strânge legături şi a construi o bază solidă pentru creaţie şi promovarea creaţiei literare şi artistice. Creatorii au nevoie de public şi publicul are nevoie de creatori. La Râşnov, publicul se poate întâlni cu creatorii, fără limite. Festivalul este în aceeaşi măsură pentru public cât şi pentru profesioniştii din SF. La fel de accesibil tuturor, va fi un loc de întâlnire minunat poziţionat în mijlocul naturii, oferind în acelaşi timp o vacanţă binemeritată tuturor.

Sună a promovare turistică. Într-un fel este. Acolo se poate îmbina efortul creator şi relaxarea în cel mai natural mod cu putinţă. Primarul Râşnovului nu ascunde că festivalul este în primul rând un mijloc de a atrage turiştii. Iar condiţiile oferite ne sunt pe plac. Încă un motiv de a trece peste idei preconcepute şi  alte motive de refuz şi de a accepta invitaţia Primăriei Râşnov şi Asociaţiei Mioritics la următoarea ediţie a Festivalului Science & Fiction.

Voi trece peste detalierea programului sau enumerarea participanţilor. Ambele sunt informaţii prezente pe fiction.ro. Voi spune doar că nu am motive de regret că acest Festival s-a făcut şi doar ce-mi pare rău că a durat prea puţin. Aş vrea ca anul viitor să dureze o săptămână. Poate aşa vom putea repune în program concertul, teatrul SF, concursul de costume şi jocul de lasere pe zidul Cetăţii.