Science Fiction Festival, Râșnov 2013, povestea (3)

Am avut noroc cu alegerea perioadei în care s-a desfășurat Festivalul. Vremea a ținut cu noi, cu o mică excepție, care nu ne-a împiedicat să ne vedem pe mai departe de lucrurile noastre. Iar sus în cetate se amenajau decorurile pentru un film. Deși văzusem cetatea de câteva ori înainte, pot mărturisi că aproape nu am recunoscut-o. O poartă nouă era deschisă și amenajată, cu grlaje gata să cadă peste nepoftiți, cu barbacane și firide gata să primească arcașii. Podurile de patrulare erau deja reconstruite, iar din ruinele amorfe ale anilor trecuți se ridicaseră căsuțele de odinioară, cu acoperiș de paie pe căpriori de lemn. Saci cu diverse și legume pe tarabe, piei întinse la soare, pânză subțire ferind praful străzilor înguste de soarele neiertător. Cetatea părea că renaște  și capătă un pic din gloria de altă dată. Sper ca toate acele decoruri să rămână și chiar să fie întărite mai multe zidiri din cetate.

IMG_20130720_200635Un amănunt deosebit mi-a atras atenția. Copii de vârsta liceului au preluat rolul de ghid, oferind cui era dornic de știință, momente din istoria locurilor. Minunat exemplu despre cum toți putem ajuta la refacerea istoriei și contribui la aventura turistică.

Observ că sunteți oarecum neliniștiți. Și puțin curioși. Până acum nu am spus prea multe despre ce s-a întâmplat efectiv în cadrul Festivalului și mai ales cum a decurs interacțiunea dintre participanți. Aș putea spune că imaginile deja publicate sunt elocvente, iar spusele mele ar fi în cel mai bun caz redundante. Pe de altă parte, am fost eu însumi atât de implicat în aceste interacțiuni, încât am neglijat să iau note pentru mai târziu.

Dar nu ar fi întru totul adevărat. Veniți vă rog anul viitor și veți afla nemijlocit despre magia locurilor, care ne transformă în oameni egali, atenți la cei din preajmă-ne. Poate că despre asta ar trebui să povestesc. Pentru că exact acest lucru l-am urmărit, un loc și un timp în care iubitorii de SF să se întâlnească pentru a discuta și împărtăși idei despre această pasiune comună. Ignorați argumentațiile ridicole sau resentimentele fără bază și faceți efortul de a vă dezlipi de orașul care vă ține captivi în poluarea mereu mai apăsătoare și în stresul continuu al zbaterilor fără sens.

Aș putea să vă spun despre fiecare ce-a făcut, dar nu suntem cu fratele mai mare. Îi voi lăsă pe fiecare să spună ce vrea, dar un singur lucru pot spune despre toți cei care am fost acolo! Ne-am simțit bine! Și vom reveni.

IMG_20130720_201405