Science Fiction Festival, Râșnov 2013, povestea (1)

foundrasnovAșteptând să se domolească puțin efervescența manifestării Science Fiction ce tocmai s-a desfășurat la Râșnov, mă gândeam la semnificații și atmosferă. Cu permisiunea voastră, bineînțeles.

M-a surprins dorința de mediatizare, care a venit paradoxal mai ales din afara grupului de participanți, pe alocuri fiindu-mi reproșată relativa tăcere media și popularizarea redusă a Festivalului. Parțial, am primit observațiile pe bună dreptate. Dar, dată fiind perioada scurtă între inițierea fermă a proiectului și desfășurarea sa, putem afirma că mediatizarea a fost corectă și corespunzătoare. Mai mult, fiind la o primă ediție, nu puteam dovedi nimic, nu puteam convinge pe nimeni apriori, iar posibilitatea unei conjuncturi defavorabile nu putea fi exclusă.

Acum, putem spune că a ieșit bine, conform estimărilor optimiste și chiar dacă nu am avut 50 de participanți, ci numai 35, mult totuși peste cei 20-25 estimați inițial, membrii festivalului din 2013 au fost printre cei mai merituoși contributori ai fenomenului Science Fiction din România. Artiști plastici, scriitori, critici de film, fani, jurnaliști alături de profesioniști precum Alexandru Mironov și Adrian Șonka, au ținut atmosfera vie și mereu la cote înalte ale dezbaterii culturale.

Pe scurt, povestea proiectului care s-a născut dintr-o vorbă rostită sub imperiul momentului într-o discuție cu Mihai Dragomir, președintele Asociației Mioritics. În 2012, fiind participant la unul din festivalurile derulate tot la Râșnov, având în minte multele proiecte pe care ne străduiam să le desfășurăm în București, dar mai ales căutarea unui loc pentru desfășurarea unei Euroconferințe SF, am întrebat dacă nu am putea face o manifestare SF la Râșnov. Ideea a prins, titlul l-am stabilit încă de-atunci, “Festivalul Science & Fiction, Râșnov”, iar manifestarea a intrat pe agenda culturală a primăriei, mulțumită dlui Adrian Veștea, primarul Râșnovului și dlui Nicolae Pepene, director al Direcției de Cultură din Primăria Râșnov.

Evident, turbulențele din societatea românească, cu toate implicațiile lor au afectat oarecum certitudinea realizării Festivalului, până târziu, anul acesta. Aș putea spune totuși, că la Gaudeamus în 2012, momentul când ar fi trebuit să fi fost lansat oficial acest festival, erau stabiliți majoritatea invitaților, și cam 80% din program. Mai mult, am renunțat la o parte din punctele din programul inițial, pentru a face desfășurarea manifestării cât mai relaxată și realistă, oferind un spațiu semnificativ interacțiunilor personale (la sugestia Moshului SF).

Deci, o parte din susținătorii inițiali ai Festivalului s-au evaporat, situația economică din 2013 nu a fost deloc mai bună decât în 2012, cu toate acestea Primăria Râșnov și Asociația Mioritics au rămas mai departe aceeași parteneri pe care ne putem baza. Iar ajutorul lor este deja demonstrat. M-am bucurat totuși de ajutorul dezinteresat pe care ni l-a oferit Ștefan Ghidoveanu, prin susținerea programului, prin transmiterea personală a unora dintre invitații, prin prezentarea filmelor proiectate în cadrul festivalului și nu în ultimul rând pentru faptul că a fost gazda extraordinară în emisiunea “Exploratorii lumii de mâine” care a prefațat festivalul.

Sigla-SFF-copy (1)De mare ajutor a fost Viorel Pîrligras, autorul siglei și afișului. Fergonautul, personaj celebru în fandomul românesc, ne-a însoțit de la început în aceasta aventură și îi dorim viață lungă pentru ca îl vrem mereu alături. Tot legat de festival, este și numărul 7 al revistei BDC, în care gruparea sefistă craioveană a prefigurat succesul Festivalului.

Revin, această manifestare nu a fost creată pentru a fi concurentă altora, cu continuitate sau nu, ci pentru că se simțea nevoia unei reuniuni mai relaxate și mai specializate, cât mai ușor de atins pentru toate regiunile țării, pentru toți fanii sau profesioniștii genului, dar liberă de convenții și de conflicte. Festivalul trebuie să fie locul și timpul unde conflictele dispar și se aprinde focul creator. Literalmente. Pentru că literatura română și arta au nevoie de aceasta.

Cu promisiunea că acesta nu este ultimul articol scris pe această temă, vă invit de pe acum la următoarea ediție a Festivalului Science & Fiction Râșnov, ce va avea loc tot în luna iulie, în a treia săptămână.