Viitorul e aici; aveți cu ce-l vedea?

Serghei Brin purtând Google body suit
Serghei Brin purtând Google body suit

Vorbim de Google, Serghei Brin și Apple, Steve Jobs RIP. De Google, care se inspiră din filmele SF și recunoaște (vedeți Back to the Future – mențiunea “one in a googol plex” și Serenity – mențiunea “waves” ca forma de comunicație). Nu-mi vine greu a crede că Serghei Brin a văzut și revăzut “Brainstorm”. Pe de altă parte, enormele scandaluri ale Apple legate de tabletele ilustrate încă de “2001, A Space Odyssey” – sursă negată cu vehemență – sunt de notorietate publică, mondială. Iar acum vin cu o idee parcă luată din “Logan’s Run”: ceasul transparent.

Din păcate viitorul s-a schimbat. Enormele acumulări financiare care permiteau Apple să cumpere tehnologie din viitor nu mai pot face enormei acumulări de informații care permit celor de la Google să aducă viitorul în prezent.

Google a oprit competiția pentru wearable devices exact când a anunțat viabilitatea comercială a device-ului Glass, fost proiect Glass. O ramă de ochelari inteligentă, care îți oferă flux continuu de informații (waves) în funcție de context. Poți vorbi (la ochelari) fără a mai privi în jos spre tabletă sau spre telefon, fără a mai avea o mână atârnată de ureche și fără gesturi perverse de mângâiere a unui sint. Cu ce vine Apple? Cu un ceas – wearable device – din folie transparentă, contrar conceptului de virtual. iClock este ultima bătaie de ceas pentru o companie care a pierdut enorm în ultimele șase luni ca valoare de piață.

Glass are nevoie doar de un widget care să afișeze orice imagine de ceas, cu ora exactă, pe încheietura mâinii stângi, dacă o privești. Cam atât înseamnă un ceas. Dacă aş face pariu pe numele viitoarei reţele sociale, aş paria pe “Cortex”. Oricum tendinţa de interfaţăre directa cu creierul este clară, nu-i aşa?

Bun venit în viitor, Serghei Brin. Good bye, Steve Jobs.

Tot respectul pentru Steven Spielberg, producătorul trilogiei “Back to the Future”. Voi mai vorbi de domnia sa.