Sisteme ieftine şi bune (1) – Din ce să faci un calculator

Mă ruga mai zilele trecute un coleg să-i recomand o configuraţie de toată ziua şi ieftină, pentru ca auzise el de la altcineva că sistemele făcute de mine merg şi cinci ani fără intervenţii. Fără să mă laud, unele au mers şi mai mult.

În fine, am zis dacă tot am făcut configuraţia, să vă împărtăşesc experienţa, mai ales că e un sistem care poate fi folosit cu rezultate excelente şi la birou şi acasă, extensibil şi silenţios.

Pornesc de la început cu sfârşitul şi vă dezvălui preţul final care este 1707 lei, dacă piesele sunt furnizate de evoMag. Argumentabil, sunt şi componente mai ieftine, pentru 5-10 lei mai puţin se poate lua ceva asemănător, dar pierzi destul şi la calitate sau fiabilitate. Piesele alese sunt verificate de mine şi se comportă excelent în condiţii de birou, utilizate 8/24 – 5/7.

Totuşi, ca să nu fie discuţii trebuie să vă avertizez: garanţia pieselor respective este asigurată de vânzător şi de fabricant, iar răspunderea operaţiilor de asamblare este a celui care le execută. Eventualele erori cuprinse în acest articol nu implică răspunderea materială. Sunteţi obligaţi, ca persoane mature şi independente să verificaţi orice sursă de informaţii şi să consultaţi instrucţiunile de utilizare ale componentelor achiziţionate.

Nu-mi place disclaimerul de mai sus, dar am văzut destui care sunt în stare să reproşeze că au primit sfaturi proaste. Nu dau sfaturi, doar împărtăşesc o experiență care pentru mine a decurs pozitiv, în mod repetat.

Deci maestre, cortina!

Vă prezint piesele direct culese în coşul meu de cumpărături la evoMag.

Să începem cu procesorul: Intel Pentium Dual Core G645. Socket nou LGA 1155(H2), consumă maxim 65W şi vine cu tot cu ventilator. Mai mult, promoţia curentă mai adaugă şi un cooler DeepCool Iceedge Mini FS. Drăguţ, adaptabil la mai multe procesoare şi plăci de bază şi destul de valoros – 60 de lei. Procesorul are 3MB cache, destul de mare şi frecvenţa rezonabilă de 2.9 GHz, incluzând un nucleu grafic HD. Puterea este mai mult decât suficientă pentru aplicaţii de office, baze de date sau filme HD. Posibil ca şi unele jocuri să meargă ok, dar nu acesta a fost scopul. Mai mult, procesorul ales are acelaşi soclu cu i3, i5 sau i7, fiind asigurată posibilitatea de upgrade, pentru un viitor ceva mai permisiv (un i3 are preţul cam dublu faţă de G645).

Pentru un astfel de procesor e util să alegem o placă de bază corespunzătoare. M-am oprit la ASUS -P8H61-M/PRO din mai multe motive. Departe de a fi o placă bridge, are totuşi porturi asociate vechii şi noii generaţii. Merge cu G645, cu i3, i5 şi i7. Are patru porturi SATA II  şi  încă două SATA III. Are patru porturi USB 2.0 şi încă două USB 3.0. Are conectori video pentru VGA, DVI şi mai ales are HDMI, putând fi conectată la home-theater-ul personal. În fine, chipsetul cel mai vândut: Intel H61, într-un pachet ASUS. Suportă memorie DDR3 de viteză maximă 1333, până la 16GB. Deci o placă rezonabilă, producător de încredere, dotări peste medie asigurând modernizări ulterioare.

Memoria aleasă îmbină plăcutul cu utilul. Două DIMM HyperX Blu DDR3 la 1600MHz cu capacitate 2GB. Au viteza ceva mai mare decât cea suportată oficial de placă. Cipsetul însă suporta această viteză şi merge chiar bine. În plus, memoriile HiperX  Blu de la Kingston sunt îmbrăcate frumos în aluminiu eloxat albastru, dând oarece indicaţii despre durabilitatea lor. Indeed, or să ţină mult şi bine.

Am ajuns la capitolul stocare. Din păcate, creşterea dramatică a preţului la hard-disck-uri din cauza distrugerii anumitor facilităţi de producţie, sau datorită mai puţin mediatizatei cereri pentru arii de harduri destinate data-centerelor diverselor Cloud-uri, face ca această componentă să crească brusc preţul sistemului. Alegem totuşi un hard de 500 GB (unul de 1TB ar fi cu aproximativ 50 lei mai scump, pentru cine are cu ce-l umple) suficient în mediul de business. De ce nu aleg unul mai mic şi mai ieftin? Hardul Seagate Baracuda are 16MB cache, interfaţă SATA III – ţineţi minte interfeţele de pe placă? şi 7200 rpm. E performant, tehnologie nouă şi nu e WD – cu care am avut câteva conflicte destul de iritante. SATA II asigură o rată de transfer ridicată. Aş găsi SATA II la capacitate mai mică? Posibil, dar diferenţa de preţ ar fi de ordinul a 20 de lei. Preferabil să ai câteva avantaje şi să te coste doar 20 de lei.

Unitatea optică, deşi din ce în ce mai puţin folosită, lucru reflectat şi în preţ, e necesară din mai multe motive. Încă mai sunt jocuri şi programe livrate cu protecţie la copiere, etc, pe CD/DVD. Cea mai rapidă şi ieftină metodă de backup personal este cu CD/DVD. Alegem un Samsung – DVD Writer SH-224BB/BEBE, cu interfaţă SATA. E în plutonul de preţuri şi un model nou, comparativ cu celelalte.

Cu acestea, conţinutul calculatorului l-am cam finalizat. Rămâne să ne decidem asupra sursei: de 450 sau de 500 W. Deşi pentru office 450 W sunt suficienţi, cei care vor mai mult şi adaugă o placă video dedicată vor dori 500 W. Diferenţa între Segotep ATX-450WH şi Floston FL500 Extra este de 35 de lei. Ambele au ventilatoare mari şi suficientă deschidere pe grile pentru o mai bună răcire. Nu sunt cele mai ieftine, dar nici cele mai scumpe. Sunt surse care rezistă mai bine de doi ani în mediu de office, lucru care spune destul despre fiabilitatea lor. Puteţi alege, ambele mă încântă.

Împreună cu sursa trebuie aleasă şi carcasa. O carcasă neagră, de toată vremea, mini-atx cu ventilator auxiliar de răcire inclus şi spaţii generoase de manevră, Segotep – SG-950D satisface cerinţele necesare. Designul discret poate fi înlocuit doar cu ceva mai mulţi bani, dar câtă vreme destinaţia e sub birou, simplitatea e de înţeles. Şi mai uşor de şters de praf.

Am îmbrăcat calculatorul, mai avem interfeţele: mouse, tastatură şi monitor. Cu tastatura şi mouse-ul alegerea e uşoară. Un kit de student de la Microsoft se dovedeşte alegerea uşoară: Microsoft Kit Tastatura şi Mouse Desktop 400, cu interfeţe USB, fiabilitate peste medie, negre, ergonomice, ieftine la 69 de lei.

Iar monitorul Philips – 226V3LAB5 are 21.5”, iluminare cu LED, boxe incluse şi aceeaşi carcasă neagră. Are dimensiuni în raport 16:9, rezoluţie full HD 1920×1080, foarte potrivita pentru afişarea informaţiei şi redarea video. Contrastul dinamic mare e o caracteristică deja comună. Promoţia curentă îi asigura un preţ de sub 500 de lei, cu 20 de lei mai mare decât monitorul AOC de 21.5” echivalent, care din păcate nu e pe stoc. Pentru cine vrea să-l aştepte, e un monitor bun. Dar şi Phillips cu discount de aproape 20% e interesant.

Ce nu am inclus: boxele şi placa video. Sunt multe alegeri, cu dedicaţie sau nu, drept pentru care preferă să le tratez într-un articol viitor, în care vom grefa aceste componente pe sistemul de mai sus.

Azi, marea majoritate din componentele incluse în articol sunt anunţate în promoţie până la sfârşitul lunii. Pot fi alte magazine online cu preţuri mai mici, deşi dificil de găsit, dar diferenţele de preţ sunt acoperite cu vârf şi îndesat de serviciile evoMag: transport gratuit pentru Bucureşti, service rapid şi competent, disponibilitatea personalului de a fi consultat pe telefon sau prin mesaje electronice.

Partea care a mai rămas, după ce primiţi coletul, este asamblarea calculatorului. Folosind aceeaşi carcasă şi aproximativ aceleaşi componente, ultima dată a durat exact 15 minute până la închiderea capacelor. Şi a pornit din prima. Deci spor la lucru şi viteză maximă la navigare.

În ce mă priveşte, vă pot asista în achiziţii, montaj sau depanare de sisteme desktop sau laptop, servere şi reţele, software dedicat sau aplicaţii web.