Euroconference 2014 – România

sau “Cu ce s-au întors românii de la Zagreb?”

România a participat la Eurocon 2012 cu un BID pentru Eurocon 2014. Nu l-a câştigat, dar…

În 2011 a fost pusă o întrebare, la care s-a agreat că cel care va pierde BID-ul va putea organiza Euroconference, ca premiu de consolare. Deci România a participat în 2012 pentru că, orice s-ar fi întâmplat, urma să i se atribuie organizarea unui eveniment European. Aceasta este cheia în care trebuie interpretată participarea românească la BID-ul Eurocon 2014. Bineînţeles, participarea trebuind să fie onorabilă şi acceptată. În concluzie, întrebarea din 2011 de la Stockholm, a fost realuată, întărită şi în final, România a fost desemnată ca ţară organizatoare a Euroconference 2014.

Au fost enunţate câteva întrebări simple: ce este Euroconference, ce semnificaţie are şi dacă putem s­ă organizăm acest eveniment. Voi începe deci cu răspunsuri la acestea şi probabil pe parcurs se vor lămuri şi altele.

Euroconference este similar în toate privinţele unui Eurocon, cu următoarele deosebiri: este cu preponderenţă un eveniment orientat spre latura profesională şi mai puţin căutat de fanii internaţionali, care îşi bugetează cu precădere Eurocon-ul; Nu se acordă premii ESFS, cu excepţia unui posibil Premiu de Onoare (Honorary Award) acordat unei persoane sau organizaţii care a contribuit la succesul evenimentului.

Ca urmare a existenţei unei etape pregătitoare, de informare şi negociere, vă pot spune că avem partea de organizare asigurată, o idee destul de clară asupra locaţiei şi un buget clar formulat, care aşteaptă potenţialii sponsori. Audienţa avută în vedere este de 200-400 de persoane care vor avea acces la lucrări prin plata taxei de participare. Posibil ca mult mai mulţi doritori să viziteze evenimente conexe care se vor desfăşura în jurul acestui eveniment. Avem doi ani de zile pentru a pregăti un succes.

Euroconference poate fi mai mare sau mai mic decât Eurocon. E un instrument care poate şi trebuie să ne asigure vizibilitatea internaţională pe care o dorim. E acel catalizator care ne poate ajuta să generăm energia necesară publicării internaţionale a cât mai multor autori.

Nu cred că ne vor lipsi premiile şi cărţile. Putem programa atribuirea premiilor Hobana şi Colin pe durata desfăşurării Euroconferinţei. Putem lipi, cu permisiunea bookblog.ro, evenimentul Final Frontier. Putem organiza convenţia naţională în acelaşi cadru. Adunând mai multe evenimente locale, cu succes limitat, putem declanşa o efervescenţă creatoare, ce va putea atrage fanii în număr suficient de mare.

Boardul ESFS va fi prezent, şi vom putea invita personalităţi din SF-ul European şi nu numai. Va trebui să muncim anul acesta la traduceri, să facem schimburi culturale cu alte organizaţii din Europa, să pregătim cât mai multe prezentări de autor şi materiale de promovare, pentru a putea promova evenimentul nostru la viitorul Eurocon, astfel încât să atragem cât mai mulţi invitaţi străini.

Dragi autori, apucaţi-vă şi creaţi. Iar materialele de promovare, creaţi-le şi pe acelea. Ca de obicei interesul public este suma intereselor personale, şi credinţa mea este că nimeni nu poate avea în vedere mai bine decât voi interesul vostru personal. Deci aveţi în faţă un efort de doi ani, cu etapă intermediară anul viitor la Euroconul de la Kiev. Acolo, va trebui să promovăm Euroconference în România mai puternic decât vor promova irlandezii Eurocon.

În fine, răspunsul la întrebarea generală este: Depinde de noi ce vrem să facem! Hai să facem un eveniment magnific!