De FeBe

fb4febMă iau din nou de febe, de parcă ar fi nodul gordian al lumii prezente. De fapt chiar este. Mai nou s-a descoperit o boală, numită dependenţă de facebook. Germanii spun ca peste 70% din utilizatori îşi pornesc pagina de fb imediat cum porneşte browserul, din care 25% se simt nesiguri daca sunt lipsiţi de fb.

„Dragi prieteni, vreau să am o legătură PRIVATĂ cu voi.” Cam aşa sună ultimul mesaj viral care circulă pe fb. Orice activitate a fiecăruia din utilizatori poate fi accesata de un oarecine, prieten cu prietenul… V-aţi înscris în fb pentru discreţie şi spaţiu privat? Aveţi cumva iluzia protecţiei datelor personale? Suferiţi de mania proprietăţii? Uitaţi de asta. V-aţi înscris ca să puteţi vorbi cu alţii, să-i puteţi spiona, interoga discret.

Cine urmăreşte protecţia datelor personale evită fb sau măcar îşi şterge datele irelevante. Şi evita să dea like-uri pe diversele site-uri care oricum îi monitorizează comportamentul, dar măcar nu-l asociază cu un cont de facebook. Sau yahoo. Sau google.

Mulţi cred că fb a inventat incursiunile în viaţă personală. Nu-i adevărat. Noi le-am inventat. Noi ne punem toate rufele la uscat pe sârmă şi ne minunăm ca s-a aflat până la Oradea.  As vrea să renunţăm la infantilismul asta şi să acceptăm odată pentru totdeauna: facebook e o sculă de marketing. Pe bază de like-uri. Iar moneda asta unică, laicul, este o monedă nu o limbă printre fese.

De-asta în fb pot sa încapă doar lucrurile pozitive, doar ceea ce putem noi „vinde” despre imagine personală sau corporatistă si nicicum despre bârfe, neadevăruri, răutăţi. Pentru că tot ce punem negativ (atenţie negativ poate sa însemne şi negativ pentru public sau în alt context, chiar dacă e pozitiv în plan personal sau intim) poate fi exploatat de fb sau de oricare din „prieteni” sau „prietenii” „prietenilor”.

Socializarea virtuală este cu totul altceva decât socializarea reală. Este inclusă autocenzura, cultivarea relaţiilor, întreţinerea şi construirea unui rating, a audienţei. Vreţi să vi se acorde importanţă, creaţi conţinut. Nu copiaţi conţinut. Pe termen lung asta înseamnă lipsă de originalitate şi veţi fi abandonaţi. Un film de pe youtube? Primul e ok, al doilea e redundant, pentru ca pe youtube are acces oricine. Audienţa învaţă, iar interesul se modelează.

Despre crearea de conţinut, altădată. Despre lamentările publice despre cât de „invaziv” este fb sau alţii, este suficient. Păziţi-vă imaginea. Dacă nu ştiţi cum, preferabil este să ieşiţi din reţea. Oricum, fb va fi uitat în scurtă vreme. La fel cum am zis că IPO fb va fi un eşec.

Dragilor, nu uitaţi să trăiţi pentru voi!