Comunicare holografică

Sefeul trece prin noi şi ne depăşeşte. Suntem oamenii care trăiesc ceea ce acum două zeci de ani erau doar vise şi idei nebune. E suficient dacă pun în discuţie telefonul. Un gadget care este deja unealtă comună, atât de comună încât multe familii au colecţii de astfel de scule, multe modele învechite şi bune doar de press-papier. În cazul în care mai e hârtie prin casă.

lync Pornisem o discuţie acum ceva vreme despre posibilitatea apariţiei unui nou mediu de socializare virtuală. Acum, avem câteva aplicaţii care încep să fie depăşite. După Yahoo! Messenger, Microsoft Messenger, episodul Hotmail, implozia AOL si multe alte încercări, inclusiv IR, a apărut Facebook. Aparent şi acesta şi-a atins apogeul şi începe să o ia în jos.

Toate acestea exploatau un singur canal de comunicaţie, sau în orice caz aceasta e impresia oferită utilizatorilor. Odată cu trecerea timpului, Capacitatea de absorbţie şi prelucrare a informaţiei de către creierul uman, creşte. Până într-atât încât un ecran full HD nu mai este suficient. Deja filmele contemporane lucrează cu proiectoare holografice, conectate direct la backbone, cu procesoarele si capacităţile de stocare ascunse pe undeva prin pereţi.

Care este caracteristica principală a proiecţiilor holografice? Faptul ca elementele grafice par a fi uşor de manipulat în 3d, rotite, deformate, asociate, azvârlite la coşul de gunoi. Deplasarea şi asocierea sunt foarte importante. Widgetizarea, pentru a folosi un nou verb maltratat din engleză.

life-sized-holograms-tony-starkPentru cei care folosesc desktopurile grafice cu multe scule si accesorii, pentru majoritatea blogerilor, widget-ul este o noţiune destul de clară. O componentă software cu sarcina de a afişa un set precis de informaţii. De obicei pe coloana din dreapta a site-urilor WEB sau desktopului Windows. Azi, de ziua Stângacilor, proclam ca widget-urile trebuie folosite pe tot ecranul. Interfaţa aplicaţiei nu mai trebuie să fie o fereastră desenată deasupra unei colecţii de procese, ci un widget conectat la o sursă corespunzătoare de date.

Avem posibilitatea descompunerii site-urilor WEB, a aplicaţiilor desktop în surse de date. Fiecare fereastră, meniu, bară de stare, poate fi considerată widget şi aşezată oriunde în noul spaţiu tridimensional holografic. Ba chiar, mai multe widgeturi de acelaşi fel combinate vor putea forma un carusel. Toate conversaţiile vor fi sub forma unei coloane. Iar la întrebarea băiatului de 9 ani „tată, cine este acolo în copaci?” vom trage fară grabă widgetul camerei de supraveghere din pădure şi într-un nor pufos se va aşterne imaginea real-time a mişcărilor din pădure.

Facebook va fi spart în zeci de ferestre, din care unele vor rămâne ascunse. Lync, de la Microsoft, va avea ceva mai mult succes, poate şi organizării în componente separate. Ce prevăd este recombinarea diverselor aplicaţii de comunicare sub forma unei colecţii de widgeturi, cu surse variate de provenienţă a informaţiilor. Vor pluti spectaculos în aerul ocupat de proiecţia holografică, comandate prin gesturi şi voce.

apple-black-hole-holographic-device-navigatePe cine pariez? Unii vor fi dezamăgiţi. Aş fi vrut să fie google. Dar cred că va fi Microsoft, cu o platformă relativ răspândită pe diversele modele de unităţi de procesare, cu aplicaţiile Lync, care nu mai depind de un server ancorat la client şi baza mare de licenţiere. Nu mai rămâne decât sa ofere gratuit şi proiectoare holografice.

Apple are prototipuri, dar a început sa demonstreze ca nu mai poate. Google are o mulţime de aplicaţii dar cam atât. Iar despre facebook. Ce putem spune? Atunci când voi putea desface fereastra aplicaţiei în widgeturi uşor de reaşezat, va avea succes. Până atunci va fi doar o faţă deja veche a trecutului. Un MIRC puţin modernizat, la cam 30 de ani de la prima tableta apărută în film, la câţiva ani de la primele proiectoare holografice digitale şi la mai puţin de un an de la lansarea Google Glass.