Jocul Sfârşitului

endergame“Jocul lui Ender” este despre cunoaştere şi devenire. Aţi primit lecţii despre conducere şi conducători? Despre cum să supravieţuiţi, despre cum să mâncaţi, să beţi, să mergeţi să respiraţi. Aţi învăţat cum să luptaţi cu natura pentru a supravieţui? Aţi învăţat cum să vă revoltaţi împotriva prostiei, îngâmfării şi a prostului gust?

Luaţi-o ca atare. Dacă nu sunteţi îndeajuns de maturi încât să vă luaţi propriile decizii singuri, nu aveţi dreptul de a vă plânge. Iar dacă nu vă plângeţi, cine îi va opri pe alţii, nesătui, să vă ia pământul de sub picioare, mâncarea de pe masă şi rudele din casă? A cui vină va fi dacă se întâmplă toate astea? Suntem toţi fiinţe biologice independente. În societate suntem legaţi doar dacă suntem corelaţi în scopuri şi mijloace.

Dacă societatea, marea societate este divizată între oameni şi gândaci, oamenii trebuie să supravieţuiască. Aveţi un scop în viaţă? Care este acela în afară de a o petrece între două găuri? Vreţi să lânceziţi până vă dă moartea afară din casă şi vă trimite la locul de veci? Vreţi să trăiţi în avanpremieră marea plictiseală? Treziţi-vă!

Gândacii sunt acolo sus, pentru a vă suge sângele şi a vă stoarce viaţa din oase. Ce aveţi de pierdut? O viaţă anostă? Aveţi la îndemână tot ce vă trebuie pentru a o face aventuroasă şi semnificativă. Dacă un pet şi câteva pietricele sunt bune pentru a obţine un efect, folosiţi-le. Dacă nu, inventaţi altceva. Mâinile goale şi vocile aspre sunt cu mult mai eficiente, asta v-o pot garanta.

Iar scrisul, imaginaţia şi coordonarea în echipă sunt instrumente cu atât mai valoroase.

Nu vă risipiţi viaţa ca nişte gândaci. Ridicaţi-vă frunţile. Redeveniţi oameni.

Supravieţuiţi luptând. Muriţi luptând. Dar nu vă ascundeţi în întuneric.
Aveţi parte de o pauză. Mergeţi la film. . Uitaţi-vă în jur şi deschideţi ochii. Dacă aţi sperat că veţi mai avea parte de alte lecţii motivaţionale, vă spun că nu e cazul. Viaţa e scurtă şi timpul nu stă în loc pentru nimeni dintre cei vii. Ridicaţi-vă şi fugiţi. Altfel teama vă va prinde din urmă.

Priviţi cerul!

Dincolo de stele este necunoscutul. De ce îi lăsaţi pe alţii să decidă când aveţi voie să mergeţi la stele?

Exact.