Viitorologie – 2016

1984-15Nu sunt sigur că toți cei care folosesc internetul sunt conștienți că acesta nu se auto-întreține, ci chiar are costuri enorme. Majoritatea vor un internet cât mai liber și mai ieftin, dar de foarte mare viteză. Paradoxal, asta s-a întâmplat până acum. Problema e bătaia marilor corporații pe acest domeniu de comunicații foarte greu de îngrădit. Una din posibilități lor de succes ar fi chiar Facebook, care tinde să înghită tot, pentru o mai eficientă cenzură. Altă cale studiată este prezentată de diverși ca fiind oferită de noile acorduri comerciale, ce iau decizii peste capul populației, în interesul firmelor și corporațiilor.

La ce ar servi aceasta? Înăbușirea revoltelor, cunoașterea revoltaților și subjugarea utilizatorilor. Nu e o glumă, citiți UBIK și veți afla chiar mai multe. Ceea ce Philip K. Dick își imagina acum aproape 50 de ani devine realitate pe zi ce trece. Din păcate, distopiile au ajuns manuale de utilizare pentru politicieni. Asta se poate vede în lupta pentru sol, lupta pentru apă curată, pentru organisme nemodificate genetic, pentru aer curat și energie ieftină. Oricum ar fi, certificatele verzi și centralele eoliene cu randament scăzut nu au decât efectul neplăcut al creșterii costurilor pentru populație și nicidecum reducerea poluării sau ieftinirea vieții.

Ar trebui să avem acces la transfuzii cu sânge artificial, făcut public anul trecut la Cluj, sau la vaccinuri împotriva cancerului pulmoar, oferite de Cuba cu un dolar doza, în urma deschiderii granițelor și încetării embargoului. Dar toate acestea precum și multe altele deja sunt acoperite sub mult zgomot și cenzurate. La fel cum se încearcă reducerea la tăcere a lui Dan Puric, pe care s-ar putea să-l vedem în lunga listă de personalitați dispărute pe neașteptate în ultimii ani.

Avansuri tehnologice? Predicții de viitor? Orvellianul 1984 este mai acut decât oricând, taxarea veniturilor crește, ocuparea timpului prin sarcini ingrate și inutile devine din ce în ce mai intensă. Cenzura este atât de prezentă încât toate canalele media prezintă aceleași 80-90% de comunicări predigerate fără utilitate și fără noutate.

Avansul tehnologic nu ne este destinat, iar medicamentele care servesc vindecării vor fi prohibitiv mai scumpe. Cei care vor putea să le fabrice ieftin vor fi opriți. Nu mai este vorba de bani în sine ci de păstrarea ierarhiei mamuților multnaționali, care altfel se vor dezagrega.

Amestecați Soylent Green cu Orwell și RoboCop, asezonați cu Terminator și Judge Dread și obțineți societatea care ne pândește la umbra unui viitor incert, începând cu 2016.

Și da, medicamentele pentru prelungirea vieții vor fi accesibile doar parlamentarilor.