Predicții tehnologice pentru 2015

guidesAm citit un articol  intitulat Best of 2014: First Graphene Audio Speaker Easily Outperforms Traditional Designs din Technology Review și m-am gândit ca este cazul să vin cu câteva predicții pentru viitor. Recitind prozele mele mai vechi, publicate recent în „Numărătoare inversă”, mi-a revenit încrederea ca pot depăși momentul prezent cu cel puțin 10-20 de ani. Dar tehnologia evoluează atât de repede, încât o să vă prezint câteva din ideile mele despre surprizele anului 2015.

În primul rând trebuie observat comportamentul complet aberant al prețului combustibililor fosili. M-aș fi așteptat la un preț de 300 de dolari pentru barilul de petrol anul acesta, având în vedere criza și creșterea rapidă spre 130. Dimpotrivă, sub pretextul luptei economice cu Rusia post-sovietică, combustibilii fosili s-au ieftinit, până la circa 60 USD per baril. Surpriza vine din altă parte, din circa 5 articole apărute simultan, fiecare anunțând progrese în fuziunea la rece, care va putea fi disponibilă pornind de la ceasuri și dispozitive mobile, până la navete interstelare. Era vorba de nu mai puțin de 4 proiecte diferite din care două americane și unul italian.

Deci problema energiei fosile la preț de dumping este generată de stocurile imense pe care SUA le-a creat, de dorința de a face implementarea noii surse de energie ineficientă economic, de goana după profit și abia în ultimul rând de războiul din Crimeea, care surprinzător repetă istoria din 1853-56, fiind legat tot de goana după petrol.

Nimeni nu învață din istorie. Pragul de sus este mereu uitat de generațiile noi. Deci, predicție pe termen scurt, generatoarele cu fuziune la rece vor deveni comune în circa zece ani. Debitul lor energetic va fi ușor de controlat, iar distrugerea carcasei va duce inevitabil la distrugerea generatorului cu disipare nepericuloasă a energiei reziduale. Combustibilul folosit va fi deuteriul, dar combinatul de apa grea din Mehedinți va fi deja vândut sau demolat. Băieții deștepți din energia noastră nu sunt chiar atât de deștepți. Băsescu folosea sintagma cu un ton vădit ironic.

Altă chestie care pare extrem de interesantă, fiind de fapt cea care m-a determinat să pornesc acest demers, este combinarea celor două tehnologii pe val, cu o a treia, care pare necorelată și non-tehnologică, dar de fapt se prezintă ca substrat pentru primele două. Să intre în scenă Graphene și 3D-Printing. În curând, mulțumită curentului Open-Source deja standardizat și cu o bază solidă de consumatori, vom avea la dispoziție o rețetă de producere a nano-tuburilor de graphene în bucătăriile de apartament, unde vor fi deja prezente 3D-printerele pentru prăjituri și alte chestii. Va fi o problemă tehnică minoră să adaptăm aceste printere la scara microscopică și să tipărim dispozitive miniaturale care au la bază graphenul. Iar rețetele sau schemele de tipărit vor fi prezente pe net, în format Open-Source. Aceasta este cauza reală pentru care diferitele organisme internaționale se zbat să pună mâna pe net și să îngrădească libertatea și libera circulație a informațiilor. Cu graphene și puțin praf de siliciu depus controlat, cu o coacere la cuptor de câteva zeci de minute, vom putea obține semiconductori în masă, cu efectori integrați. Micro-drone la comandă, cu softul – logica – integrate hardware.

Libertatea nu va consta efectiv în acestea ci în posibilitatea de a obține energie nelimitată, de a fi independent de dispozitivele electronice distribuite de vendorii de azi, și mai mult, la posibilitatea imensă de inovație care se va declanșa în următorul deceniu. Democrația de care vorbim acum va fi practic un joc de copii. Secretele vor dispare întru totul și vom putea regândi mersul spre stele. Asta doar dacă actualii conducători nu vor încerca să mențină controlul puterii cu orice preț. La noi s-a încercat. Lupta încă nu e finalizată.

Voi reveni.

La multi ani!